Pomoc povodně

Přidejte si nás k oblíbeným stránkám, pomůžete nám tím. Děkujeme!

Jak zasahujeme v severních a středních Čechách?

10. 6. 2013

Humanitární pomoc s opadající vodou významně posiluje ve Středočeském a Ústeckém kraji – na Mělnicku má Diakonie dvě základny, jednu na Litoměřicku, další se otevírají v Ústí n. Labem a Děčíně v nejbližších dnech. Připraveno je přes 400 dobrovolníků, týmy dlouhodobě působí i na Královéhradecku. Diakonie zapůjčuje vysoušeče, zajišťuje odklízecí a sanační práce, provozuje poradenskou linku a krizovou linku psychosociální pomoci.

Kde aktuálně pomáháme?

Povodňová pomoc na Mělnicku je ode dneška posílena spuštěním další základny přímo v Mělníku, zatím operuje postiženou obec Dolní Beřkovice. Dobrovolníci ze základny v Libiši odklízejí následky velké vody v zatopené vesnici Kly a okolí. Základna pro Litoměřicko funguje v Terezíně s významnou pomocí zdejšího Litoměřického střediska. Stará se o přilehlé zasažené obce kolem Terezína na levém břehu Labe: Nové a České Kopisty, Mlékojedy, Nučničky. Dvě základny v Ústeckém kraji se otevřou v řádu dnů v Děčíně a Ústí nad Labem. Odklízení a vysoušení bude dokončeno nejpozději v pátek v Rudníku při vrchlabské základně v KH kraji.

Humanitární činnost Diakonie podporují také další organizace a aktivity

V Botanické zahradě v Praze-Troji probíhá až do konce června sbírka na podporu humanitární pomoci Diakonie. Obdobná sbírka solidarity se koná 12. června večer na Václavském náměstí v Praze – u příležitosti Koncertu za zdravý rozum kapely THE TAP TAP, zdejší výtěžek věnuje Diakonie na pomoc zatopené obci České Kopisty u Terezína. Švýcarská křesťanská organizace HEKS věnovala Diakonii povodňový dar ve výši přes milión korun (50 000 CHF).

Jsme povoláni pomáhat

„Zaznamenáváme letos opět reakci některých lidí v zasažených lokalitách, kteří zprvu odmítají pomoc z pocitu, že boj s následky pohromy zvládnou či snad mají zvládnout sami. Chceme je jednoznačně povzbudit, aby odhodili prvotní zábrany, ušetří tak cenný čas sobě i nám. Jsme povoláni pomáhat,“ dělí se o zážitky ředitel Humanitárního střediska Diakonie Jan Dus.

Z vlastních prostředků i darů se za prvý týden na povodňovém kontě shromáždilo přes 2 850 000 Kč. Děkujeme!

Připojené soubory

Děkujeme našim partnerům: