Pomoc povodně

Přidejte si nás k oblíbeným stránkám, pomůžete nám tím. Děkujeme!

Pomoc naplno zahájena v severních a středních Čechách

8. 6. 2013

Humanitární pohotovost se v těchto dnech soustředí do Středočeského a Ústeckého kraje – již včera otevřela Diakonie základnu na Mělnicku, dnes v Terezíně pro oblast Litoměřicka. Základny v Ústí n. Labem a Děčíně budou otevřeny s opadnutím vody v nejbližší době. Přes 400 dobrovolníků je připraveno zde pomoci, nadále jsou nasazeni i v Královéhradeckém kraji. V terénu zapůjčuje Diakonie vysoušeče, pokračují odklízecí a sanační práce. Jako člen IZS ČR se Diakonie účastní monitoringu a jednání krizových štábů.

Do povodňové pomoci přispívají přes vyhlášenou sbírku Diakonie také další organizace a aktivity. Botanická zahrada v Praze-Troji zahájila víkendovou sbírku na podporu naší humanitární pomoci. Další obdobná sbírka solidarity bude probíhat 12. června při koncertu kapely The TAP TAP na pražském Václavském náměstí. Švýcarská křesťanská organizace HEKS věnuje na povodňovou sbírku Diakonie dar ve výši přes milión korun (50 000 CHF).

Odklízecí práce a vysoušení pokračují v oblasti Rudníku se základnou ve Vrchlabí v Královéhradeckém kraji, s opadnutím vody nastupují posily už od pátku na Ústecko a do středních Čech. Povodňová základna pro Mělnicko je v lokalitě obce Libiš u Neratovic. V Terezíně je od soboty s významnou pomocí zdejšího střediska Diakonie zřízena základna pro Litoměřicko. Operuje přilehlé zasažené obce v katastrálním územní Terezína na levém břehu Labe: Nové a České Kopisty, Mlékojedy, Nučničky ad. Vedle jednotlivců tu pomáhají i firemní dobrovolníci z ČEZu. Litoměřické středisko pořádá spolu s městem materiální sbírku. Dvě základny v Ústeckém kraji bude Diakonie otevírat začátkem týdne v Děčíně a Ústí n. Labem.

Pomocné záchranné a odklízecí práce včetně účasti Diakonie na zasedání krizových skupin zajišťuje její Středisko humanitární pomoci. Diakonie navíc provozuje mimořádnou celorepublikovou krizovou linku psychosociální pomoci, a to na bezplatném čísle 800 915 915.

Z vlastních prostředků i darů veřejnosti a partnerů už bylo na povodňovém kontě shromážděno více než 2 750 000 Kč. Běží sbírka solidarity uvnitř církve. Diakonie pořádá veřejnou sbírku, jež je určena na přímou podporu lidí a domácností zasažených záplavami.

Připojené soubory

Děkujeme našim partnerům: