Pomoc povodně

Přidejte si nás k oblíbeným stránkám, pomůžete nám tím. Děkujeme!

Pomoc po záplavách - Kam putuje finanční pomoc z veřejné sbírky Diakonie ČCE

20. 6. 2013

Povodňové základny Diakonie se koncem týdne uzavírají, humanitární pomoc a pohotovost nicméně pokračuje ve Středočeském, Ústeckém i Královehradeckém kraji: Diakonie poskytuje v terénu vysoušeče a připravuje nyní rozdělení finanční pomoci potřebným domácnostem v konkrétních oblastech, tak jak se neziskové organizace dohodly v prvém panelu věnovaném tomuto tématu dne 14. června 2013. Vybraní dobrovolníci budou s podporou regionálních středisek Diakonie postupně nasazeni na dotazníkové šetření škod, jež slouží jako jedno z kritérií právě k objektivnímu vyhodnocení finanční pomoci. K podpoře povodňové sbírky se přidávají kulturní akce a partnerské organizace.

Panel zástupců nevládních organizací se sešel v pátek 14. 6. v sídle Diakonie ČCE v Praze k domluvě na systému spolupráce při následné pomoci domácnostem zasaženým letošními povodněmi na území ČR. Cílem setkání organizací ADRA, Český červený kříž, Člověk v tísni, Diakonie ČCE a Charita ČR zde bylo sdílení výsledků prvních šetření v zasažených lokalitách a naplánování cílené a efektivní následné pomoci jednotlivým domácnostem. Organizace si rozdělily místa působení, aby byly pokryty všechny zasažené obce a pomoc se nepřekrývala.

Diakonie ČCE bude nyní směrovat finanční humanitární pomoc adresně těmto lokalitám:

• Ústecký kraj: Litoměřicko: České Kopisty, Nové Kopisty, Terezín, Počáply
  • Královéhradecký kraj: Vrchlabsko (Rudník, Hostinné, Svoboda nad Úpou, Čermná)
  • Královéhradecký kraj: Novopacko (Nová Paka, Stará Paka)
  • Královéhradecký kraj: Trutnovsko (Dolní Olešnice, Horní Olešnice)

Kritériem pro výši pomoci bude přitom v rámci Diakonie míra zasažení (výška vody v objektu a jeho technický stav) a zejména sociální potřebnost rodiny.

„Z předběžných šetření na místech záplav, které už nevládní organizace mají za sebou, se ukazuje, že v celé republice bylo vyplaveno kolem 2.700 domácností. V následujících dnech a týdnech budou pracovníci humanitárek jednotlivé domácnosti navštěvovat a zjišťovat jejich potřeby. Na základě těchto šetření jednotlivé organizace rozdělí finanční pomoc“, sdělil k výsledkům pátečního panelu Jan Dus, ředitel Střediska humanitární pomoci Diakonie ČCE.

K podpoře humanitární povodňové pomoci Diakonie se postupně přidávají i kulturní akce a partnerské organizace: Uspořádáním veřejné sbírky přispěla během pražského Koncertu za zdravý rozum kapela The Tap Tap (12. 6.), sbírka probíhá obdobně až do konce června v Botanické zahradě v Praze-Troji. Zaměstnaneckou sbírku uspořádal OSA – Ochranný svaz autorský. Právě probíhající hudební festival Prague Proms taktéž podporuje ve svém průběhu povodňovou sbírku Diakonie ČCE, a to výtěžkem z prodeje CD!

Připojené soubory

Děkujeme našim partnerům: