Pomoc povodně

Přidejte si nás k oblíbeným stránkám, pomůžete nám tím. Děkujeme!

Povodňová pomoc se soustřeďuje na severní a střední Čechy, pokračuje v HK kraji

7. 6. 2013

Počínaje dneškem soustředí Diakonie humanitární pohotovost do Středočeského a Ústeckého kraje – podle stavu vody buduje další základy na Mělnicku, Litoměřicku a připravuje se na zatím nepřístupné Ústecko. Dobrovolníci, kterých se shromáždilo na čtyři sta, nadále pomáhají i v Královehradeckém kraji. V terénu zapůjčuje Diakonie vysoušeče v kontaktu s místními radnicemi, pokračují odklízecí a sanační práce. Jako člen IZS ČR se Diakonie účastní monitoringu a jednání krizových štábů.

Na 400 shromážděných dobrovolníků je připraveno pomoci – odklízecí práce a vysoušení pokračují v oblasti Rudníku se základnou ve Vrchlabí v královehradeckém kraji, ihned s opadnutím vody nastupují nyní posily na Ústecko a do středních Čech. Povodňová základna pro Mělnicko se dnes otevírá v lokalitě obce Libiš u Neratovic. V Terezíně bude od soboty s významnou pomocí zdejšího střediska Diakonie zřízena prvá základna na Litoměřicku. Operovat bude přilehlé zasažené obce na levém břehu Labe: Nové a České Kopisty, Mlékojedy, Nučničky ad. Kromě jednotlivců tu jsou nasazeni i firemní dobrovolníci z ČEZu. Litoměřické středisko dále pořádá spolu s městským úřadem materiální sbírku. Další dvě základny v Ústeckém kraji připravuje Diakonie otevřít přímo v Děčíně a Ústí n. Labem.

Pomocné záchranné a odklízecí práce včetně účasti Diakonie na zasedání krizových skupin zajišťuje její Středisko humanitární pomoci. Diakonie navíc provozuje mimořádnou celorepublikovou krizovou linku psychosociální pomoci, a to na bezplatném čísle 800 915 915.

Z vlastních prostředků i darů veřejnosti už bylo na povodňovém kontě shromážděno více než 1 600 000 Kč. Další významný dar ve výši 50 000 CHF, přes milion Kč, ochotně nabízí Diakonii švýcarská partnerská organizace HEKS. Běží sbírka solidarity uvnitř církve. Diakonie pořádá veřejnou sbírku, jež je určena na přímou podporu lidí a domácností zasažených záplavami.

Připojené soubory

Děkujeme našim partnerům: