Dětský den v Miškovicích

28. června 2018

Malá vesnička u Kouřimi si dětským dnem a výstavou připomněla výročí povodní, které ji zasáhly před pěti lety. Co se tehdy v Miškovicích stalo? V červnu 2013 došlo k rozvodnění jindy klidné řeky Výrovky, která obec dramaticky poškodila. Vytrvalý déšť způsobil protržení hráze rybníku Strašík u Kouřimi a následné zvýšení hladiny Výrovky, která zaplavila takřka půl vesnice a tu druhou zanesla bahnem.

Dětský den v Miškovicích
28. června 2018 - Dětský den v Miškovicích

Nejmladší obyvatelé obce Miškovice, kteří si povodně často ani nepomatují, patří k těm nejzranitelnějším. Pokud je seznámíme s tím, co se může stát a jaké jsou následky či příčiny takovéto mimořádné události, můžeme je lépe na povodně připravit.

I proto Miškovický spolek připravil pro ně dětský den se stanovišti a úkoly a naše Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE se do něj také zapojilo. Všem dětem jsme darovali naše omalovánky „Kubíček a povodeň“, které jsme vytvořili společně s ilustrátorkou Vlastou Švejdovou jako výukový materiál pro nejmenší. Pokud by škola či jiná organizace, která pracuje s dětmi, měla o naše výukové materiály zájem, obraťte se na ZoBBR9enW7c-U75c-gvo9%edb5pJ a my vám je rádi za poštovné pošleme.

Na návsi byly také vystaveny fotografie dokumentující povodeň. „Ještě jednou moc děkujeme za  omalovánky i magnetické kartičky. Myslím, že se dětský den povedl,“ říká Hana Hörmannová z Miškovického spolku.

povodne v Miskovicichomalovanky a magnetka

Máme v záloze přes 0 vyškolených dobrovolníků