Hledali jsme dobrovolníky humanitární pomoci (nejen) v Olomouci

9. března 2020

I když se České republice velké povodně v posledních několika letech vyhýbaly, je důležité na ně nezapomínat. Se studenty Vyšší odborné školy sociální – Caritas v Olomouci jsme proto mluvili o našich zkušenostech z povodní – co pro zasažené Diakonie ČCE dělá a jak jí v tom pomáhají dobrovolníci.

Hledali jsme dobrovolníky humanitární pomoci (nejen) v Olomouci
9. března 2020 - Hledali jsme dobrovolníky humanitární pomoci (nejen) v Olomouci

Na setkání jsme studentům vysvětlili, jak mimořádná událost probíhá a co její jednotlivé fáze obnášejí – počáteční varování, záchranu obyvatel, likvidaci škod, obnovu zasažených míst až po přípravu na případné povodně v budoucnu. Mluvili jsme také o potřebách zasažených obyvatel i našem programu Odolná obec, který pomáhá ohroženým obcím, aby se na povodně lépe připravily.

Hlavním tématem byla pomoc dobrovolníků, která je při povodních nepostradatelná. Naši dobrovolníci pomáhají zasaženým lidem s odstraňováním škod, které povodně v jejich domovech napáchaly, a snaží se je tak i podpořit v tom, aby se s následky povodní lépe a rychleji vyrovnali. Diakonie ČCE pro dobrovolníky zřizuje humanitární základny v blízkosti místa zasaženého povodní, které jim slouží jako zázemí. Stará se o jejich zaškolení, a to nejen při povodních, ale především v době, kdy povodně nejsou a kdy se dobrovolníci mohou v humanitární pomoci zdokonalit. Mluvili jsme také o tom, jak správně vysoušet zaplavené domy a jaká nebezpečí hrozí, pokud se vysoušení a stavební úpravy uspěchají.

Studenti měli možnost se přímo na místě přihlásit do naší databáze a rozšířit tak řady dobrovolníků připravených pomoci, když bude potřeba. Studentům, kteří se registrovali v naší databázi dobrovolníků, děkujeme!

Pokud se chcete stát i vy naším dobrovolníkem, registrujte se na   www.povodne.diakonie.cz/dobrovolnici.