Dobrovolníci se naučili jak psychicky pomoci člověku v krizi

1. listopadu 2018

Během října proběhla v Praze a Českých Budějovicích dvě školení, během kterých jsme naše dobrovolníky učili, jak poskytovat psychosociální pomoc lidem zasaženým povodněmi. Hlavním cílem bylo připravit dobrovolníky na monitoring a naučit je základním postupům při komunikaci s oběťmi povodní. Jsme si vědomi, že jde často o nelehký úkol. Snažíme se proto naše dobrovolníky na tyto situace co nejlépe připravit.

Školení v psychosociální pomoci
1. listopadu 2018 - Dobrovolníci se naučili jak psychicky pomoci člověku v krizi

Hlavním tématem školení byla krizová komunikace. Účastníci kurzu se naučili rozeznávat projevy akutního stresu a osvojili si schopnost reagovat na různé projevy emocí, jako je třeba hněv či smutek. Naučili se, jak co nejlépe pracovat s hlasem, dechem a jak si při této psychicky náročné práci udržet vnitřní rovnováhu. Kromě toho se také naučili používat aplikaci Inspecto, která slouží pro sběr informací o potřebách v místech zasažených povodní, díky nimž získáváme přesnější představu o tom, jak co nejefektivněji pomáhat.

Kurz probíhal pod vedením zkušené lektorky Kristýna Farkašová, která se zabývá krizovou intervencí již několik let. Pestrý program zahrnoval mimo jiné praktický nácvik dovedností a řešení úkolů ve skupinkách.

IMG_8091 (2)Kristýna Farkašová se studentkou

To vše probíhalo zcela zdarma díky podpoře Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru a Jihočeského kraje. Školení se navíc mezi účastníky dočkalo velmi pozitivního ohlasu. „Uvědomila jsem si, že je třeba starat se o tělo (jíst, spát), že ve velkých krizích je třeba začít od malých věcí a že udělat chybu v maličkosti nevadí“, říká jedna z účastnic našeho kurzu. Velkou radost nám udělalo nejen to, že bylo školení pro dobrovolníky přínosné, ale že projevili zájem účastnit se našich školení i v budoucnu.

jihocesky_krajhzs_logo

Máme v záloze přes 0 vyškolených dobrovolníků