běleč dobrovolci

modré tlačítko_500

Dobrovolníci

Pokud velké povodně zaplaví stovky domácností, stane se pomoc dobrovolníků v zasažených domácnostech nezbytně potřebnou. Aby mohla být pomoc poskytnuta včas, koordinovaně a efektivně, spravujeme databázi dobrovolníků, které průběžně školíme v potřebných dovednostech.

Dobrovolnický program

Dobrovolnickou pomoc při povodních zaštiťujeme akreditovaným dobrovolnickým programem. Lidé, kteří mají zájem pomáhat v domácnostech zasažených povodněmi, se mohou registrovat do databáze a připravit se na práci v zaplaveném území prostřednictvím tematických školení. V případě povodní budeme mobilizovat pomoc z řad našich dobrovolníků.

povodně práce3 povodně práce2 povodně práce6 povodně zatopeno 2 povodně dobrovolnice

Co znamená být dobrovolníkem při povodních

Pokud přijde povodeň velkého rozsahu, upozorníme naše dobrovolníky, že budou zasahovat. V místě pomoci zřídíme humanitární základnu, která slouží jako zázemí pro dobrovolníky a odkud je koordinována přímá pomoc v místě.

Dobrovolníci jsou zapojeni přímo při likvidaci povodňových škod, vyklízení zaplavených domácností, odstraňování mokrých omítek, odklízení naplaveného bahna a dalších manuálních činnostech.

V období obnovy dobrovolníci provádějí monitoring zasažených domácností a sbírají informace o potřebách zasažených lidí tak, aby mohla být nasměrována finanční pomoc, kde je to nejvíc potřeba.

Práce dobrovolníka může být náročná fyzicky i psychicky. Dobrovolník proto pomáhá vždy maximálně jeden týden. Každý dobrovolník by měl znát své limity a má právo kdykoliv dobrovolnickou službu ukončit.

běleč první pomoc 2 běleč psp běleč technika2 školení aktivita školení psp

Co znamená být dobrovolníkem, když povodně nejsou

Povodně naštěstí již několik let nepřišly, je však jisté, že dřív nebo později nastanou. Proto je potřeba udržovat připravenost. Dobrovolníci, kteří se zaregistrují do naší databáze, se mohou účastnit školení na různá témata, která je lépe připraví na humanitární pomoc v terénu.

Chci se stát dobrovolníkem

Registrovat se do databáze dobrovolníků můžete zde:

modré tlačítko_500

Školení dobrovolníků

I v roce 2020 nabídneme registrovaným dobrovolníkům naše školení, na která je pozveme prostřednictvím emailového newsletteru.

Termíny školení:
    10.6.2020         Školení psychosociální první pomoci, Olomouc
    19.6.2020         Školení psychosociální první pomoci, Praha
    18.-20.9.2020   Třídenní školení povodňových dobrovolníků, Běleč nad Orlicí
    školení ve 4. kvartálu bude naplánováno

• Školení psychosociální první pomoci - dobrovolníci se seznámí se základy krizové komunikace, dozví se, jak rozpoznat a zacházet s člověkem, který prodělal šok, ale také jak zacházet s vlastními emocemi a jak si nastavit hranice. Přečtěte si o našem posledním školení.
  • Třídenní školení v Bělči nad Orlicí - září 2020 - dobrovolníci navštíví humanitární sklad, seznámí se s povodňovou technikou. Budou proškoleni v oblasti hygieny a ochrany zdraví při práci v zaplaveném území a projdou zážitkovým kurzem první zdravotnické pomoci. Jak probíhalo poslední školení, si můžete přečíst v našem článku.
  • Školení pro vedoucí humanitárních základen - dobrovolníci se seznámí s tím, jak funguje humanitární pomoc, provoz humanitární základny a jaké povinnosti má její vedoucí. Přečtěte si náš článek o posledním setkání

Příručky pro dobrovolníky

Pro naše dobrovolníky připravujeme praktické příručky, které jim pomáhají zorientovat se v práci povodňového dobrovolníka. Tyto příručky mohou dobrovolníci získat na našich školeních, ke stažení jsou také na webových stránkách.

Screenshot_2019-12-13 000283 pdf

Dobrovolníkův průvodce při povodních - ke stažení

Dobrovolníkův průvodce při povodních - článek

WHO příručka_verze pro web